Images-loading

PAOK Academy

PAOK Academy - Calcetto FC

PAOK Academy

Στην επισημοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας προχώρησαν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την Ακαδημία της Δόξας Calcetto, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Calcetto FC. Από πλευράς ΠΑΟΚ παρέστηκαν ο παλιός άσος του "Δικεφάλου του Βορρά", Κώστας Λαγωνίδης ο οποίος εργάζεται ως σκάουτερ ταλέντων στον ΠΑΟΚ και ο προπονητής των Ακαδημιών Αλέκος Θεοδωρίδης.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η συνεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο πλέον αποκτά μια πιο επίσημη αλλά και ουσιαστική μορφή. Στόχος μέσα από το πρόγραμμα είναι να υπάρξει μια καταγραφή των ταλέντων στα Χανιά και αφού γίνει επιλογή, να δημιουργηθεί προπονητικό κέντρο, με τα παιδιά να προπονούνται υπό τις οδηγίες εξειδικευμένων προπονητών του ΠΑΟΚ τέσσερις φορές το μήνα, έτσι ώστε εάν κάποιο επιλεγεί και κριθεί ότι θα πρέπει να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μία εικόνα των προπονήσεων του ΠΑΟΚ.

Ανεξάρτητα από αυτό το πρότζεκτ όμως, οι νεαροί Χανιώτες ποδοσφαιριστές θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα ιδιαίτερο προπονητικό πρόγραμμα, υψηλού επιπέδου, οπότε ωφελημένη θα είναι σίγουρα η Ακαδημία και γενικώς το χανιώτικο ποδόσφαιρο. Όπως τονίστηκε, η συνεργασία δεν θα περιλαμβάνει καμία εμπορική σχέση, ούτε θα δεσμεύει τα παιδιά, ακόμα και εκείνα που θα ξεχωρίσουν.

Από πλευράς Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Calcetto FC, μίλησε ο διευθυντής Νότης Ματιγάκης.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΩΝΙΔΗΣ (σκάουτερ ταλέντων ΠΑΕ ΠΑΟΚ)

«Η παρουσία μας στα Χανιά έχει να κάνει με την επισημοποίηση της συνεργασίας. Εχουμε μιλήσει εδώ και ένα χρόνο και έχουμε αποφασίσει για κάποια πράγματα με τον Νότη (σ.σ. Ματιγάκη). Μέχρι τώρα η συνεργασία μας κυλάει όπως πρέπει, χωρίς τρανταχτά και δυνατά πράγματα. Είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά από εδώ και στο εξής θα αρχίσουμε να δουλεύουμε πιο ουσιαστικά».

Για το πού αποσκοπεί ο ΠΑΟΚ μέσα από αυτή τη συνεργασία: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει πολύ μεγάλη σημασία στο χώρο των Ακαδημιών. Αυτό είχε γίνει αρχικά με πρόεδρο τον Θοδωρή Ζαγοράκη, σε δύσκολα χρόνια, αλλά με τον ερχομό του κ. Σαββίδη, του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ που έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο χώρο αυτό, είναι εντολή να δουλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, με περισσότερα άτομα και καλύτερα, ώστε να προωθήσουμε παιδιά και να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ποδοσφαιριστές. Αν παρακολουθείτε την πορεία του ΠΑΟΚ ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια θα δείτε ότι πολλά παιδιά από την Ακαδημία παίζουν στην α’ ομάδα. Φρέσκο παράδειγμα η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ όπου έγινε με τη συμμετοχή στην 18άδα δέκα παιδιών! Από την Κ20, οι πέντε έπαιζαν βασικοί στα παιχνίδια».

Για το τι θα ικανοποιούσε τον ΠΑΟΚ μέσα από αυτή τη συνεργασία: «Σε όλη την Ελλάδα έχουμε πάρα πολλές συνεργασίες. Μιλάμε για 50-60 συνεργασίες και όχι μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε τρεις συνεργασίες στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, στη Γερμανία και τη Σουηδία και είναι στα σκαριά η Αυστραλία και η Αμερική. Ο σκοπός δεν είναι μόνο η εύρεση του ταλέντου, του ποιοτικού μικρού ποδοσφαιριστή, αλλά τουλάχιστον στο εξωτερικό να φέρουμε τους Ελληνες πιο κοντά στην Ελλάδα. Ενας από τους στόχους είναι αυτός. Για το εσωτερικό της Ελλάδας, ο στόχος είναι πιο ρεαλιστικός. Θέλουμε να βρούμε τα ταλέντα, να κάνουμε μια καταγραφή των ταλέντων στην Ελλάδα από μικρή ηλικία, εξ ου κιόλας οι συνεργασίες και η δημιουργία προπονητικών κέντρων. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν 10 προπονητικά κέντρα. Στο Ρέθυμνο υπάρχει προπονητικό κέντρο, με τους προπονητές να επιβλέπουν επιλεγμένα παιδιά της συνεργάσιμης Ακαδημίας. Αυτά τα παιδιά μαζεύονται τέσσερις φορές τον μήνα, κάνοντας προπόνηση από ανθρώπους που κατεβαίνουν από τη Θεσσαλονίκη και είναι δικοί μας προπονητές, μεταφέροντας την τεχνογνωσία στους προπονητές-συνεργάτες της Ακαδημίας. Επιθυμία μας είναι αυτό να γίνει και στα Χανιά, τώρα που επισημοποιούμε τη συνεργασία. Θα γίνει ένα κάλεσμα των ταλέντων. Ολες οι Ακαδημίες πρέπει να καταλάβουν τα οφέλη που μπορεί να έχει η τοπική κοινωνία ώστε να μαζευτούν αυτά τα παιδιά και κατ’ επέκταση ωφελημένη θα είναι η ομάδα της πόλης, η κορυφαία ομάδα της πόλης. Κατά δεύτερον θα υπάρχει έτοιμη δουλειά για τους προπονητές της ΕΠΣ. Το να μαζέψεις εσύ τα ταλέντα θα είναι πιο εύκολη δουλειά για εκείνους και, τέλος, θα είναι μια βοήθεια για τις εθνικές ομάδες. Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι πρόγραμμα εθνικών ομάδων και όχι να το ξεκινάει ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχει καμία οικονομική σχέση με όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία δέσμευση με τις Ακαδημίες ή τους γονείς. Το παιδί ας πάρει την τεχνογνωσία από μας και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να πάει σε όποια ομάδα θέλει. Δεν δεσμεύεται σε τίποτα. Εμείς μεταφέρουμε με όλη μας τη χαρά αυτή την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε μέσα από τις προπονήσεις με τους προπονητές μας και από εκεί και πέρα το κέρδος για μας είναι η πρώτη επαφή, να ξέρουμε το ταλέντο του 2003, του 2004 ή του 2005 που υπάρχει στα Χανιά ή οπουδήποτε».

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (σκάουτερ ταλέντων ΠΑΕ ΠΑΟΚ)

«Από φέτος ανήκω στο τμήμα σκάουτινγκ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και είμαι προπονητής στα προπονητικά κέντρα. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να έχουμε συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα με αξιόλογες Ακαδημίες και ομάδες, όπου θα μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που εμείς θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω. Μία τέτοια Ακαδημία είναι και αυτή στα Χανιά. Το σημαντικό είναι ότι ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά και προπονητές απ’ όλη την Ελλάδα και προσπαθούμε με την τεχνογνωσία που εμείς έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια στην Θεσσαλονίκη -οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ θεωρούνται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο και εάν όχι, στο πιο υψηλό επίπεδο για τα δεδομένα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή- να βοηθήσουμε τους συναδέλφους προπονητές σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που συνεργαζόμαστε και τα νεαρά παιδιά ώστε να δουλέψουν σε ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Έτσι, όταν εμείς κάποια στιγμή αποφασίσουμε ότι κάποιο παιδί πρέπει να έρθει στη Θεσσαλονίκη να έχει μία εικόνα της προπόνησης, περίπου, του ΠΑΟΚ. Επειδή συμμετέχω σαν ενεργός προπονητής σε αυτό το κομμάτι, η βελτίωση που παρουσιάζουν τα παιδιά ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό μας το μεταφέρουν κιόλας οι υπεύθυνοι προπονητές των Ακαδημιών, το βλέπουμε κι εμείς, αλλά μας το επισημαίνουν και οι γονείς των παιδιών. Βλέπουν τη διαφορά στα παιδιά τους».

Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΤΙΓΑΚΗΣ (Διευθυντής Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Calcetto FC)

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι μαζί με τους απεσταλμένους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και υπεύθυνους των Αναπτυξιακών Τμημάτων, τον κ. Θεοδωρίδη και τον κ. Λαγωνίδη. Επίσης, εξαιρετική τιμή για την Ακαδημία μας ότι βρισκόμαστε μέσα στο δίκτυο του "ΠΑΟΚ Academies" προσπαθώντας να κερδίσουμε απ’ αυτό κομμάτια που μας λείπουν για ν’ ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο της δουλειάς μας, των γνώσεών μας και των παροχών προς τα παιδιά. Η συνεργασία αυτή δεν έχει να κάνει καθόλου με εμπορική σχέση παρά μόνο με ουσιαστική. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε καλώς εχόντων πραγμάτων ένα προπονητικό καμπ που θα λειτουργεί όλο το χρόνο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να παράσχουμε υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες σε επιλεγμένα παιδιά ηλικιών του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου. Θα υπάρξουν οφέλη για το τοπικό στοιχείο γιατί μέσα από αυτό το πρόγραμμα κερδισμένοι θα βγουν οι μικροί ποδοσφαιριστές που θα συμμετάσχουν και θα γίνει μία πιο ασφαλής επιλογή από τους Ενωσιακούς προπονητές, εφόσον επιβλέπουν την εξέλιξη μέσα από τη δουλειά που θα γίνεται. Η Ακαδημία μας θα αποκτήσει γνώσεις πάνω στην προπόνηση μέσα από την τεχνογνωσία που θα προσφέρουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Βλέπουμε ότι η ανδρική ομάδα αποτελείται σε ένα ποσοστό κοντά στο 50% από παιδιά της Ακαδημίας και κατά συνέπεια οφέλη θα υπάρξουν για όλους. Νομίζω ότι βρήκαμε τον καλύτερο συνεργάτη που είναι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και θα έχουμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας αλλά και ν’ ανεβάσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών μας προς τα παιδιά».